Gott Nytt År

Gott Nytt Ã…r

Gott Nytt Ã…r

Vill härmed passa på att önska alla ett riktigt Gott Nytt Ã…r. Har inte några direkta nyårslöften, men hoppas att 2010 ska bli ett bra år och att många av våra frågetecken rätar ut sig till utropstecken. Jag har även som mål att öka på geocachandet en del, men går inte in på några siffror. Jag har ökat mina funna och utlagda sedan starten 2007 och ämnar så fortsätta åtminstone.

Ã…ret börjar jobbmässigt med 4-dagarsvecka ända fram till sista mars men nu med den stora skillnaden att man får full lön ändå. Det är ju positivt. Vi har en del saker som gäller Linus, vår äldsta son som vi hoppas ska lösa sig till det bästa för honom och för oss.

Ã…ret som gått har varit ett gott år. Det har varit tufft stundom, särskilt denna höst med alla läkarbesök och annat som påfrestat oss. Men vi blickar tillbaka och minns ett trevligt år. Vi har många minnen från året som gått som värmer oss i denna bistra kyla som råder.

opencaching.se

opencaching.se

opencaching.se

Sedan några veckor tillbaka har en ny nationell cachingsida med nationella databaser över Sverige dragits igång, opencaching.se. Det har varit en hel del heta diskussioner på geocaching.se hemsidas forum om geocaching.com’s amerikanska centraliserade och kommersiella drift och regelhållande där en hel del förespråkat en svensk variant av geocaching. Som det ser ut idag så är det ett företag som heter Groundspeak som håller i spakarna vad det gäller geocaching.com och dess databaser över geocacher globalt, det är mao utgångspunkten för all geocaching. Groundspeak har även andra tjänster och utbud. Det som retat en del är det regelverk som Groundspeak ganska odemokratiskt (och osvenskt) styr över och de riktlinjer de ger svenska reviewers (de som bl a godkänner nya geocacher) inom sina ansvarsområden. Flera krafter har verkat för att få en mer oberoende och ”friare” geocachedatabas med lite mer, kanske, friare regler. Opencaching som begrepp är inte nytt och det finns andra länder som har motsvarande nationella cachedatabaser, bl a Tyskland, Storbrittanien, Polen och Tjeckien.

Man kan diskutera huruvida detta är bra eller dåligt, det finns en del saker på minussidan, bl a travelbugs och geocoins samt att det som geocachare blir krångligare att bevaka och hålla koll på cacher i olika system. Det som är positivt är väl att cachers utläggning och utformning inte styrs från ett amerikanskt vinstdrivande företag utan ur mer ideella och engagerade entusiaster.

Jag registrerade mig på opencaching.se den 28/12, mest eftersom Stockholms Läns första OC cache placerades i Södertälje på Torekällberget den 24/12; OS000C Torekällberget – Kvarnen. Man kan ju inte undgå att logga en sådan cache. Cachen var trevlig och snyggt gömd och hittades på utomordentliga koordinater. Jag blev andre man att logga denna. Opencaching.se är verkligen inne i sin linda och det återstår att se om det blir succé eller inte. I dagsläget finns 22 cacher och 24 användare. Finns för egen del inte en cache inom rimligt avstånd förutom den jag loggat.

OS000C Torekällberget - Kvarnen. STF efter Sundins

OS000C Torekällberget - Kvarnen. STF efter Sundins

Jag ser opencaching.se som ett extra tillskott till geocaching.com, min huvudsakliga inriktning kommer ligga inom gc.com och sedan tar jag opencaching.se som en extra bonus, det är ju trots allt alltid roligt att leta efter geocacher.

Geocaching med GCzII

För någon vecka sedan sökte jag efter lite alternativ till programvaror för Geocaching på en Windowsmobil och fann ett forum som diskuterade GCzII och där fann jag att informationen var relativt färsk och blev då intresserad av vad detta kunde vara. Hittade hemsidan för GCzII och där kunde man snabbt hitta rätt saker att ladda ned. Gratis är den också vilket är positivt. GCzII är en ren geocachinginriktad programvara och man konfigurerar programmet med sina uppgifter för inloggning på gc.com Sedan är det bara att söka efter cacher i sin närhet, baserat på gatuadress eller koordinater. Man kan också söka på cacher utlagda av en viss geocachare eller GC-namnet för cachen m.m.m.

GCzII

GCzII

Snabbt och smidigt fungerade det att söka och klicka fram information om cacher, man får ned beskrivningar, loggar, hintar och även bilder om man så väljer. Riktigt enkelt, kraftfullt och snyggt och prydligt program. Jag gillar layouten och tydligheten i programmet, och att det är så snabbt och enkelt att få upp listor på närliggande cacher. Allt går att sortera ut på trad, multisar, mystery, virtual, webcam, earthcacher, ja typ alla varianter som finns. Det var så jag hittade den virtuella cachen Rune Stones och av en händelse så hade jag bara några dagar innan åkt förbi en för mig tidigare okänd runsten i Bergaholmstrakten utanför Södertälje. Jag åkte ut till den och fotade mig och sten och sedan var det bara att logga. Jo, jag kollade upp att den inte var loggad tidigare och det var den inte.

Kommer nog att använda GCzII en del som det känns nu. Speciellt bra är det att använda när man är ute och reser runt lite och man inte har planerat med pocket queries, då kan man lätt söka rätt på närliggande cacher i vald kategori. Bara Mystery eller så 😀

GCzII snygga listor och många inställningar

GCzII snygga listor och många inställningar

En nackdel med programmet är kartdelen. Den har stöd för Google Maps, men Google Maps öppnas separat och är lite tröghanterar. Det är väl egentligen den enda nackdel jag kan hitta med detta program. En positiv sak är att man kan ladda ned all information och använda programmet i offline-läge och det är bra att ta till om man inte har fri mobilsurf. Man kan också naturligtvis ladda in GPX-filer, enstaka eller stora Pocket Query filer i en lokal databas i programmet.

Sammantaget ett mycket bra och lättmanövrerat geocachingprogram för Windowsmobilen. + gratis, snabbt, enkla och snygga menyer. – dålig karthantering.

Fugawi och PathAway GPS 5

Fortsätter att sondera marknaden efter bra, funktionella, smidiga och snyggga GPS program till Windows Mobile. Eftersom jag forfarande kör Windows Mobile och tänker så göra åtminstone fram till vårkanten 2010 så kommer jag fortsätta testa mig fram i djungeln med GPS programvaror.

Fugawi Global Navigator

Fugawi Global Navigator

För några år sedan, när jag började med geocaching så använde jag Kartex från Lantmäteriet på datorn och sedan Pocket Kartex till Windowsmobilen. Det var ett ganska krångligt sätt på många olika plan och hanteringen av waypoints från geocaching.com krävde en hel del konvertering och handpåläggning för att fungera bra. I samma veva provade jag även ett program som var och fortfarande är ett mycket kompetent GPS kart- och navigeringsprogram som heter Fugawi. Fugawi hade dels en PC programvara och en Windows Mobile variant. Det var ungefär lika krångligt med waypoints i Fugawi som i Kartex ur ett geocachingperspektiv.

Nu lämnar vi historian och tittar lite på nuläget. Jag har nyligen laddat ned en demoversion av Fugawi Global Navigator 4.5 och en demo av den tillhörande Windows Mobile applikationen PathAway GPS 5 Fugawi Edition. Fugawi är ett kraftfullt och mycket bra karthanteringsprogram för Windows. Demoversionen fungerar i 10 dagar sedan måste man köpa den. Likaså gäller för den fristående PathAway GPS 5, men där får man 15 dagars demotid. PathAway GPS 5 fungerar helt och hållet utan Fugawi och man kan ladda in egna kalibrerade kartor. När man installerar PathAway på sin mobil får man bl a även ett kartkalibreringsverktyg installerat på pc’n. Jag har roat mig lite med att ladda ned kartor i olika zoomlägen från Länskartor, där man även kan ta ut koordinater för kalibreringspunkter och sedan kalibrerat dem i PathAway’s kalibreringsverktyg. Det har fungerat riktigt smidigt och bra.

PathAway GPS 5 med olika terrängkartor

PathAway GPS 5 med olika terrängkartor

PathAway har en mycket effektiv och bra displaylayout och den går att konfigurera precis hur mycket som helst. Man har många undermenyer med inställningar om vilken information man vill ska vara synlig och när. Import av GPX-fil (typ Pocket Query) på 500 waypoints går på nolltid. Sedan kan man skapa kataloger med samlingar av olika waypointtyper. Det finns även en ikonhanterare så jag förmodar att man kan skapa och importera egna ikoner, något jag inte har testat ännu.

Sammanfattningsvis så är Fugawi ett avancerat och kompetent program för navigationshantering, men lite överkurs för en amatör som jag och lite väl dyrt. PathAway är dock en intressant och ganska prisvärd Windows Mobile applikation för offroad navigering med GPS mobilen. Just nu har svenska distributören rabatterat pris på PathAway om man beställer från dem på Svenska SolsidanFugawi och PathAway GPS 5

GCbook.se

Idag smällde det till i maillådan. En ny sajt har lanserats av Geotectives; GCBook.se som bygger på ett facebook liknanade koncept, men här inriktat på geocachare. Jag registrerade mig ganska omedelbart, men har haft lite ont om tid för att sätta mig in i detaljerna. Jag har fått lite vänförfrågningar och även accepterat några inkommande. Det intressanta med denna sajt är att den kommer just nu när geocaching.se sajten som varit den ledande geocachingsajten för svenska geocachare, haft dröjsmål i sin uppgradering och också samtidigt som utbrytarfalanger vill skapa svenska alternativ till geocaching.com. Nåväl, GCBook.se ser jag inte som något direkt hot mot geocaching.se utan som ett trevligt komplement. Det har varit ett rungande YES om man ser hur många som anslutit sig till GCBook.se under första dagen, vilket kan tolkas som om att det verkligen finns ett behov av denna typ av sajt som erbjuder en helt annan typ av kommunikation och integration geocachare emellan än vad geocaching.se har kunnat erbjuda. The Times They Are A-changin’ som Bob Dylan sjöng för länge, länge sedan.