Event – Nationaldagscachning i Södertälje

Fick ett mail från geocacharen wellners med en undran om vi var några som var intresserade att arrangera ett event i Södertälje. Jag tyckte idén lät intressant dels för att jag aldrig varit med och arrangerat ett event tidigare och dels för att det mig veterligen aldrig (eller i så fall för mycket länge sedan) arrangerats ett event i Södertälje.

Vi är några cachare med Södertäljebakgrund som är med och arrangerar GC2790Q – Nationaldagscachning i Södertälje. Med bland arrangörerna förutom initiativtagarna wellners är, Osterlundarna, jag (drpeel), Ananada_se och 10cent.

GC2790Q Nationaldagscachning i Södertälje

Det ska bli spännande och intressant att träffa de andra och bolla lite idéer. Kul att det händer lite på geocachingfronten i Södertälje. Om ni har tid och lust och vägarna förbi så gå in och logga Will Attend! Den 6/6 -2010 är datumet, men det är väl underförstått. Mer information finns på geocaching.com samt att det kommer mer information här också.

Vad gör man en lördagmorgon?

I lördags, den 17:e april vaknade jag strax innan kl fem på morgonen. Resten av familjen sov gott. Jag klev upp och vandrade runt lite och funderade på om jag skulle lägga mig igen eller stanna kvar uppe. Det kändes lite väl tidigt att kliva upp så jag gick och la mig igen. Tiden till trots så var jag inte så trött och jag klev snart upp igen. Nu plingade det till i mobilen och jag tittade efter vad det var för mail. Det var en ny geocache utplacerad i Södertälje. Bara 1,4 km hemifrån (fågelvägen). Loggade in på geocaching.com och tittade. Ingen hade loggat found ännu. Jag såg att mailet var från 1:44 men nådde min låda 05:18. Eftersom det kommit ut två andra geocacher i Södertälje under fredagkvällen så började ändå tanken flyga i huvudet att man kanske skulle ge sig ut och nu äntligen efter väldigt lång tid ha chans på FTF (First To Find). Jag viskade lite tyst till frugan att jag sticker ut med cykeln en stund och geocachar.

Foto med Garmin Oregon 550 vid Hasiors hästar cachen

Runt 05:30 är jag ute och rullar. Det är klart och solen har börjat komma upp lite. Lite kallt är det, det är ca +-0 grader. Jag komme ganska snabbt fram till platsen för den ofunna cachen och jag hittar den väldigt snabbt. YES! loggboken är osignerad. Äntligen en FTF. Jag var sedan i valet och kvalet om jag skulle fortsätta och leta efter de två andra geocacher som var nya i Södertälje. Efter kort betänketid så trampade jag vidare mot de nya. Totalt sett blev det en cykelrunda på 17km och tre geocacher loggade. 1 FTF, 1 STF och 1 TTF (FTF= First To Find, STF= Second To Find, TTF= Third To Find)

Välkomna till Tokstan

Senare under lördagen kom ytterligare en ny cache ut i Södertälje. Denna bara 720 meter fågelvägen från hemkoordinaterna men eftersom vi satt och åt lunch och inte ville släppa det helt trots två av tre barn borta på andra aktiviteter. Så, om man inte springer på en gång blir man 13 minuter sen för en FTF eller något sådant i alla fall.

Fanny loggar "Telge Tokar"

På söndagen tog jag inte någon cykeltur eftersom jag börjat känna mig förkyld. Jag tog däremot bilen till Viksberg och parkerade på lämpligt ställe och vandrade sedan runt i Naturreservatet som är vid Korpberget (85 möh som högst) ute vid Viksberg. Det finns sedan 2002 en geocache på toppen av berget och jag har aldrig ens försökt ta denna cache förrän idag. Jag hittade en bekvämlig väg upp, ja hyfsat i alla fall. Den innebar inte någon klättring direkt, men viss var det en viss stigning och besvärlig terräng emellanåt.

Korpberget med sin extrema brant i söder

Utsikt över Viksberg från toppen av Korpberget

Alla foton i detta inlägg är tagna med min Garmin Oregon 550. Bilderna är nedskalade till 420×315 i Photoshop och omsparade via Save for Web & Devices som ett fast format i jpg med högsta kvalitet. Inga andra upplösningar är tillgängliga över nätet för tillfället. Geotagfunktionen fungerar bra och man kan i GPS’n direkt se på kartan var en bild är tagen, likaså i datorn. Enkelt och smidigt.

Uppgradering av GPS

Att geocacha med GPS-utrustade Windows Mobilen har fungerat bra men inte optimalt. Efter tre år som geocachare har jag nu gått och uppgraderat mig till en Garmin Oregon 550. Ett riktigt lyckat köp. Den känns gedigen och är enkel och snabb att manövrera.

Avstängd är baksidan snyggast

Känns mer avslappnat att kunna geocacha utan att vara rädd för att mobilen ska bli för fuktig eller tappas ner i stenrösen m.m. Sedan är ju batteritiden sjumilakliv bättre än mobilens. Ett naturligt steg att ta och efter Jimmy&Maria’s diskussioner på Twitter och blogg så inspirerades även jag att beställa via Handtech.co.uk. Enkelt, snabbt och hyfsat billigt var det. Beställde sent på tisdag kväll och på torsdag efter lunch ringde FedEx på dörren hemma. Tur då att studerande frugan hade hemmastudier och kunde ta emot paketet.

Ett stort plus var att det ingår två laddningsbara  AA NiMH batterier samt en laddare till dessa med olika strömkontakter (för olika länder). En karbinhake med baksidefäste till GPS’n var också med i paketet. Det jag beställt vid sidan om är ett cykelfäste som bara är ett måste om man som jag cyklar runt och geocachar lite då och då. Tanken är ju också att använda GPS:en ihop med cykelrundorna och logga sträcka och hastighet m.m. Det finns även pulsband och kadenssensor som tillbehör till bl a Oregonen, men det får bli en senare historia.

Framsidan med några cacher i listan

Det hela är en liten för tidig födelsedagspresent till mig själv samt en belöning på ett snart 3 månader långt snusslut. Jag hoppas denna GPS kommer ge mig mycket nöje och nytta på mina fortsatta äventyr inom geocaching.

Garmin Oregon 550 har också en kamera på 3,2 megpixel och geotaggar automatiskt alla foton. Kameran är helt ok i sin klass och är en trevlig funktion man kan ha nytta av när man är ute och geocachar. Geotaggandet av foton kan även användas i andra syften och en smart funktion i Oregon 550 är att du kan navigera till en tidigare tagen bild precis som vilken waypoint som helst.

Teknikdriven

Geocaching handlar om att hitta burkar vid givna koordinater. Det man behöver är ett konto på gc.com och någon form av karta för att hitta rätt. Rent primitivt så går det med utskrivna kartor från någon internetkarttjänst men sökandet underlättas kraftigt av en GPS-enhet. Det finns en del varianter på dessa och det rör sig från bilnavigatorer till handburna GPS-enheter via mobiltelefoner med GPS.

Vad man ska välja är naturligtvis individuellt och en smaksak och inte minst en kostnadsfråga. Är man nybörjare kanske man ska försöka hitta en billig variant innan man vet vad det handlar om. Själv har jag använt en mobil (Windows Mobile) med GPS-chip inbyggt till min geocaching sedan jag startade 2007. Jag har aldrig haft några större problem med geocachandet och nu när jag hittat Geoscout och GcZII så har det papperslösa geocachandet fungerat utmärkt. Nu ska man väl ta in i beräkningen att jag är en geocachare som spenderar i snitt 40 dagar per år geocachande och hittar ca 120 cacher per år. Det är svårt att motivera 3-5000:- kronor för inköp av en ny GPS enhet när det fungerar så bra som det redan gör. Visst, jag skulle nog kunna effektivisera letandet med en separat GPS-enhet och få upp find-ratingen en del, men det påverkar inte mina 40 dagars geocachande så nämnvärt.

Garmin Oregon 550

Nu har jag i alla fall efter 3 års geocachande med två olika mobiler med GPS blivit sugen på en ny renodlat handburen GPS, en Garmin Oregon 550. Den skulle vara gott motiverad genom att geocaching är mitt stora intresse och det jag oftast lägger den dyrbara fria tiden på när tillfälle ges. Jag skulle då belöna mig med en ”jag har slutat snusa” present och en ”jag ger mig själv en födelsedagspresent” och det tycker jag att jag är värd. Mina planer på att belöna mitt snusslut var att köpa en Nikon D90 kamera i juni, men det kan man kanske klämma in även det som en extra bonus.

Nikon D90

Garmin Oregon 550 kommer att beställas ihop med cykelfäste och kadens sensor. På det sättet kan jag även utnyttja GPS’n  till träningsloggare när jag tar mina cykelrundor. Finns pulsband till 550:n?

Kadenssensor

Nu har man kommit ur fokus rejält och tekniken styr istället för kärnan i det hela med geocaching dvs att få uppleva ställen man aldrig skulle se annars och att komma ut i natur och stad till fantastiska möten oavsett miljö. Tekniken är bara kryddan på hela nöjet, det går lika bra med selleri.

Introduktion till Geocaching

Under påskhelgen så ställer min mamma ut sitt hantverk, kannor, skålar, fat m.m. på ett ställe som heter Gyllene Brunnen norr om Enköping, söder om Fjärdhundra. Jag (geocachare) och min syrra (mugglare) hade bestämt oss för att åka dit och träffa mamma och titta lite på de övriga deltagarnas saker, hantverk från lokala förmågor.

Hey ho let's go geocaching

På vägen upp hade jag planerat in ett antal geocacher så att vi hade lite sysselsättning på vägen dit. Eftersom min syster aldrig har geocachat valde jag ut ett antal inte allt för krångliga eller svåra och sådana som var i anslutning till vägen vi åkte. Första vi stannade vid var HELGA . (Enköping) och det blev en spännande upplevelse för syrran. Det är ju något alldeles speciellt med den allra första gömman man hittar. HELGA av IT gubben är en cache från 2002 och den var i alldeles fantastiskt skick fortfarande. Vi var de första att logga i år och senaste loggen var från i november 2009.

HELGA . (Enköping)

Mugglarsyrran exalterad över att snart hitta sin första GC

Nästa cache vi stannade vid gav lite större utmaning. Det blev lite tunnelcachande men inte av det trångaste slaget lyckligtvis. Cachen Inget Tåg togs relativt lätt efter lite kanande i slänten och forcerande av taggtråd och letande i tunneln. Mugglarsyrran började nu inse att detta med geocaching inte bara var en promenad i parken.

Jga försvinner in här då, håller du lite utkik?

När vi väl var framme vid Gyllene Brunnen hade vi trevligt med fika och tittande på alla hantverkares utställningar. Lite lockad av platsen bestämde jag mig för att även introducera min syrra i konsten att även gömma en cache. Jag hade förberett en liten burk med loggremsa och penna och vi kartade upp i skogen mitt över vägen. Det var lerigt, snöigt och lite smådjävligt men till slut så fann vi en plats som var lämplig.

Mammas kannor m.m.

Egen cache vid Gyllen Brunnen

När det var dags att åka hem så passade vi på att ta sikte på en cache vi missat på vägen upp, Nisses Krypin. Det var ett perfekt ställe att stanna och fika på innan vi betade av sista sträckan till Södertälje.

Cacheloggning och fika