På tröskeln till 500

I helgen hade jag utan problem kunnat logga min 500:e funna cache. Jag tog en liten runda upp mot Huddinge och Tullinge i lördags och loggade 6 st cacher så jag hamnade på 498 totalt. Tanken är väl att hitta en värdig cache att logga som nummer 500. Idag hade jag inte direkt någon energi för geocaching så min 500:e får dröja någon dag till.

Jag skyndar ju på rätt långsamt vad det gäller geocaching och det är ju mycket som konkurrerar om tiden. I år har det ju blivit oförskämt mycket geocachande för min del. Jag är uppe i drygt 70 dagar med geocaching vilket kan jämföras med ca 40 dagar per år de senaste två åren. Även om statistiken är modest så är det alltid roligt att gå igenom lite då och då. Jag kommer ju förmodligen ta fler cacher i år än jag tagit 2007, 08 och 09 sammmanräknat. En av förklaringarna är naturligtvis att det kommit betydligt fler cacher i Södertäljeområdet i år än tidigare, men jag har även varit på event och någon resa med andra geocachare.

Geocachingstatistik

Innan 2010 dvs under 2007,08 och 09 hade jag tagit 7 st FTF (First To Find) i år har jag tagit 11 stycken. Själv har jag kommit upp i totalt 30 egna utlagda cacher och av dem är 12 utlagda i år.

Kanske kan höja målet i år och försöka komma över 600 funna. Ah, vi får se.

Nynäshamnsrunda

Krissedan, Nynäshamn. Vy. Foto: drpeel

Söndagen den 17/10 runt 9-tiden på morgonen drog vi iväg, tre geocachare från Södertälje, på en geocachingtur med slutmål Nynäshamn. Krissedan aka Peter hade kommit upp med idén om att åka iväg på en gemensam tur och LadyBC aka Barbro var också tillfrågad och intresserad av denna gemensamma tur. Efter lite mailande om vart och när så kom vi fram till denna söndag. Det visade sig vara ett riktigt bra val. Det var visserligen -2 grader när jag klev upp men det var klart och fint väder och resten av dagen bjöd på strålande solsken.

LasyBC, Krissedan & drpeel, Brinkbäckens ravin. Foto: Krissedan (självutlösare)

Siktet var inställt på Nynäshamn och vi hade naturligtvis kollat ut lite cacher efter vägen. Första stopp blev Rosenhill som LadyBC inte hade loggat. Jag och Krissedan tittade på när hon snabbt och smidigt loggade den. Det var relativt muggelfritt vid vårat besök.

Nästa anhalt blev Earthcachen Ravinen Brinkbäckens Naturreservat GC2FGQZ. En liten strapatsrik vandring i djup och väldigt brant bäckravin. Det var ingen enkel promenad bland alla fallna träd och branta terräng  med lerigt underlag men verkligen en häftig upplevelse. Efter att ha dokumenterat det som krävs för loggning så begav vi oss tillbaka till bilen. Nästa stopp blev en drive-in cache vid Holmfast Kvicksson GC1CRDV som vi snabbt loggade och for vidare mot lite mer krävande Hin Håles Trädgård GC200PJ. En cache som haft 4 besök på ett år och D3 T3,5 och med namnet Hin Håles Trädgård lockade ju till ett försök.

LadyBC loggar Hin Håles Trädgård. Foto: Krissedan

Efter att ha bestämt vilken ställe som var bäst att korsa bäcken var det inte några större problem med att vandra fram till denna. Det var ganska torrt i branterna och väl på plats så drog LadyBC fram cachen snabbt.

Nu begav vi oss vidare på vår färd mot Nynäshamn och på vägen stannade vi vid fina Sorunda GC5CEE, en cache från 2002 och Rangsta brygga GC5E14 även det en cache från 2002 med väldigt fin utsikt över bl a Mörkö.

Rangsta Brygga. Vy från cachen. Foto: Krissedan

Vi loggar Sorunda. Foto: Krissedan

Nästa delmål på resan var Stora Vika – moderna ruiner GC11TRV som var en riktig höjdare. Rätt krävande promenad upp på berget i jobbig terräng, men utsikten över nejden och den gamla betongfabriken var värd varenda fotsteg. Här höll vi på att fota och gick runt och bara njöt av omgivningarna. Vi gick trappen ned till fabriksområdet med det var väl förseglat och kanske var det tur det för annars hade vi inte kommit vidare på flera timmar. Det fanns verkligen häftiga miljöer att uppleva och fota. Eftersom grinden var stängd och vi inte ville klättra över taggtrådsstägnsel så var det långa vägen tillbaka till bilen.

LadyBC och Krissedan, Stora Vika. Foto: drpeel

Övergivna betongfabriken i Stora Vika. Foto: LadyBC

Krissedan Stora Vika. Foto: LadyBC

drpeel Stora Vika. Foto: Krissedan

LadyBC Stora Vika. Foto: Krissedan

Spännade byggnader i Stora Vika. Foto: Krissedan

Cementeterat stängsel i Stora Vika. Foto: LadyBC

Nu började det kurra i magen och vi hade siktet inställt på Lövhagen. På väg till Lövhagen så var Krissedan ivrig på lite fler cacher och när vi hade bara ett par meter till en cache längs med vägen så stannade vi och letade. Kungaautografer 1: Oscarsbron GC1EK85 var cachen och som vi letade. En stenmur där cachen förmodligen låg långt ned någonstans. I brist på mat och tålamod fick vi ge upp denna och begav oss till Lövhagen för lite välbehövlig lunch. Efter lunchen tog vi sikte på närmsta cache och det var Lövhagen GC1QMXH som snabbt och lätt hittades och loggades. Nu begav vi oss ut mot Knappelskär för dagens andra Earthcache, men först var vi tvungna att deala med lite aliens vid Knappelskär, Nynäshamn GC1F60B. Väldigt fint här ute. Vi fotade och njöt av den fina utsikten. Nu var vi sugna på att besöka Earthcachen Knappelskärsgrottan. Knappelskärsgrottan GC24GWF. Väl på plats funderade vi på bästa sätt att ta sig ned och in i grottan. Krissedan tog sig ned yttervägen och jag och LadyBC hasade oss ned samma väg. Verkligen häftigt ställe. Här blev vi också kvar en stund för fotograferande och bara njuta av havet.

Krissedan fotar vid Knappelskär. Foto: drpeel

LadyBC loggar Knappelskär, Nynäshamn. Foto: drpeel

drpeel och LadyBC på väg ned mot Knappelskärsgrottan. Foto: Krissedan

Krissedan i Knappelskärsgrottan. Foto: LadyBC

LadyBC och drpeel i Knappelskärsgrottan. Foto: Krissedan

Nu planerade vi om vår rutt lite och vi ville ta lite cacher runt fina Strandvägen. Vi var dock tvugna att åka runt ett varv för att komma från början eftersom det är enkelriktat. På väg till bilen passade vi på att logga Kanotrampen GC21ME7. Sedan åkte vi iväg runt och ställde in oss på att försöka ta Uggleberget GC21NZZ. Det blev en rundåkning och parkerande på tvivelaktig plats innan vi begav oss ut på liten skogspromenad. Cachen hittades efter lite letande. Nästa cache på resan blev ett dubbelfynd. Nynäs havsbad GC22341 som var en p-plats nu som tidigare varit en tågstation. Här drog Krissedan och LadyBC simultant fram varsin påse med en liten burk i. Det visade sig finnas två burkar på denna cache av någon orsak. Nästa cache på turen visade sig vara en riktig höjdare, UTSIKTSTORNET GC21K5G. Ett gammalt vattentorn som byggts om till utsiktstorn. Cachen plockades snabbt och sedan gick vi upp i tornet och möttes av en bedårande utsikt åt alla håll.

Nu skulle vi fortsätta vårt andra varv på Strandvägen och första anhalt blev multicachen Fartbegränsning GC21PRD. Enligt de uppgifter vi samlat in så blev det en rejäl promenad rakt uppåt i brant terräng. När vi kom fram till nollpunkten visade det sig att vi räknat rätt för där kunde vi plocka fram en burk.

Krissedan och LadyBC på cachejakt. Foto: drpeel

Naturgym var en multi vi inte gick i mål med. Men lite träning längs vägen blev det. Foto: Krissedan

Nästa stopp på denna väg med fantastiska vyer var Strand GC21QCH där det tydligen funnits en restaurang som för länge sedan brunnit ned. Efter strand nere vid havsnivån var det dags för Vy! CC5F03 som krävde en hel del kartande uppför berg, cachen ligger på ca 27 möh så det är inte så högt, men terrängen är brant och stundtals krävande. Efter denna så kom två stycken micro i staket cacher Havsvattenstånd GC21X0A och Strandvägen Nynäshamn GC1T1M5 där vi i princip stannade bilen och stack ut armen. Fina cacher och fin utsikt var det i alla fall och skönt att kunna varva terrängkrävande med lite lättloggade cacher. Variation är bra. Redan innan resan hade vi försökt lösa lite mysterys och nu hade vi en efter vägen som vi löst. Navigare necesse est GC25GGV var löst och skulle bara loggas. Vi hade märkligt svårt att få rätsida på nollpunkten på denna, våra GPS:er snurrade rejält men till slut så fick vi syn på cachen. Nu hade solen gått ned och skymningen börjat falla. Då passade det fint för oss att ge oss på Spökstigen GC1HG7T som är en mörkercache med reflexer. Det var en riktig höjdare att följa reflexerna för att till slut finna burken och ”arrangemanget” på slutplatsen.

Fina vyer i Nynäshamn. Foto: Krissedan

Krissedan i Utsiktstornet. Foto: drpeel

LadyBC i Utsiktstorn. Foto: drpeel

Nu var det dags att bege sig hemåt för vår del. 21 loggade får anses som väl godkänt när man loggar bl a 2 earthcacher, 2 mysterys och 1 multi samt en del andra tidskrävande cacher.

Vi avslutade med en reflexerad mörkercache. Riktigt coolt. Foto: drpeel

Södermalmsrunda med mugglarsvåger

En pubrunda har varit under planering en längre tid med svågern Patrik G och redan tidigt i planerna så tyckte vi att en geocachingrunda kunde inkluderas i denna runda.

Lördagen den 9/10 var det då bestämt att vi skulle träffas. Jag anlände till Medis strax efter kl 13:30 på eftermiddagen. På pendeln upp hade jag fått en mail om att cachen GC2EE30 Fatburen Södermalm hade enablats igen efter en tids underhåll. Det var ju väldigt passande då vi i princip befann oss under 200m från den. Vi loggade den sedan gick vi till Pelikan och planerade lite geocachingstrategier, hur och i vilken ordning vi skulle gå.  Under tiden tog vi ett par öl på denna klassiska och mycket trevliga restaurang.

PG planerar cacher på Pelikan

Med lite värme innaför västen och kartan utstakad gav vi oss iväg. Eftersom jag redan loggat en hel del cacher på Södermalm så hade vi bestämt oss på ett visst område där jag hade flest ologgade.  Bleckanserien och Lummeserien var ju några som passade utmärkt i våra planer bl a. Vi begav oss först nedåt Hammarbyslussen  och cachen GC145EG Mellan sött och salt / Between fresh and salt där vi först väntade ut en slussning och sedan snabbt letade rätt på cachen.

Hammarbyslussen

Därefter blev det en sicksackpromenad i Blecktornsparken med cacherna CG16BJF Bleckan 4GC168WE Bleckan 3,
GC1R848 Lumme 3GC133XM Bleckan 2GC22ZMR Lumme #8 som gav oss en fin promenad i området och parken.

Patrik G hade nu börjat få upp cacheögat och plockade snabbt fram den ena cachen efter den andra. Det gick av bara farten. Nu när vi stod i bortre delen av parken upptäckte vi att vi missat att vi skulle ha loggat GC1NBA3 Sovjet anfaller och nu beslutade vi oss för att ta den på tillbakavägen (med buss) istället.

Nu begav vi oss istället mot GC1Z6MN Barnängen och den hittades snabbt och enkelt. Nu hade vi en cache som var disablad framför oss men vi tänkte att den kanske finns kvar och är loggbar trots 1 tidigare DNF GC1V23M Ninjafisk. Vi hittade nog rätt ställe men cachen, som i och för sig ska vara annorlunda, verkade ändå lysa med sin frånvaro så vi gav oss vidre på räden.  Nästa cache i vår väg var GC239E3 Första spårvagnen och den var riktigt snyggt gömd.  Efter den så gav vi oss upp på Kvastmakarbacken för cachen GC21DDK Kvastmakarbacken. Här var det Patrik G som fick syn på cachen först (iaf vad vi misstänkte kunde vara cacahen). Med lite misstänksam hand konstaterade vi med ett gott skratt att vi hittat rätt. Synnerligen rolig och snygg gömma. Fin utsikt härifrån. Nu begav vi oss mot Fjällgatan och GC1DBGG OTTT #7 – Fjällgatan vilken snabbt kunde lokaliseras och loggas.

Ninjafisk (som tyvärr var disablad)

Utsikt Kvastmakarbacken

Nu var vi hungriga och i samma veva fick vi en inbjudan till Lena som bor på Folkungagatan att vi kunde få komma hem dit och titta på Modo-SSK. Vi skulle bara ta bussen bort till Skanstull för att göra ett försök på Sovjet anfaller,  det hade nu blivit mörkt och vi hade inte med någon ficklampa. Vi letade på det som var mycket troligt gömställe, men hittade inget. Vi ville inte treva alltför mycket på måfå på platsen då där fanns en hel del trasiga flaskor och annat skräp. Tyvärr en DNF som vi motvilligt gav upp. Nu tog vi bussen tillbaka och köpte lite sushi och gick hem till Lena och tittade på hockey. Tyvärr torskade SSK med 3-6 men man kan ju inte få allt. Efter hockeyn gick vi ned till Bishop Arms och drack lite IPA och dubbel IPA.  Sedan var det trött hemfärd efter en lång och trevlig dag.